Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Sabah Duşu mu, Gece Duşu mu?

Sabah duşu savunucuları, güne enerjik bir şekilde başlamanıza yardımcı olduğunu iddia ediyor. Diğer yandan gece duşu tutkunları, yoğun bir günün ardından duş almanın rahatlatıcı etkilerinden bahsediyor. Peki, bilimsel olarak doğru olan hangisi?

Leicester Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Primrose Freestone, konu hakkında net bir görüş belirtiyor. Dr. Freestone, “Bir mikrobiyolog olarak, günlük duş almanın savunucusuyum” diyerek, hijyenin önemine vurgu yapıyor.

Çoğu dermatolog, günlük duş almanın gerekli olmadığını ancak cilt sağlığı için duş almanın önemli olduğunu belirtirken, Dr. Freestone cildimizdeki kir ve yağı temizlemenin cilt döküntülerini ve enfeksiyonları engelleyebileceğini belirtiyor.

Gece duşu: Alerjenleri Temizler, Mikropları Engellemez

Gece duşunun, alerjenleri, teri ve yağı temizlemekte yardımcı olabileceğini belirten Dr. Freestone, ancak yatak çarşaflarına mikrop bulaşmasını engellemeye yetmeyeceğini söylüyor. “Gece boyunca terlemeye devam edeceksiniz ve cildinizdeki mikroplar bu terdeki besinleri tüketecek. Sabah uyandığınızda, hem yatak çarşaflarınıza mikrop bulaşmış olacak hem de muhtemelen bir miktar vücut kokusuyla uyanacaksınız” diyor.

Diğer yandan, uyurken deri hücrelerinin dökülmesinin başka bir soruna yol açabileceğini belirten Dr. Freestone, “Bu hücreler toz akarları için besin kaynağı olabilir. Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamazsanız, toz akarları birikmeye başlar ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir” açıklamasında bulunuyor.

Sabah duşunun ise bu riskleri azaltabileceğini belirten Dr. Freestone, “Sabah duşu, gece boyunca vücudunuzda biriken ölü deri hücrelerini, teri ve bakterileri temizlemeye yardımcı olabilir. Bu, güne temiz kıyafetlerle başlamanızı sağlayarak, gün boyunca daha ferah kokmanıza yardımcı olur.”

Çarşaflar da Dikkat Edilmeli

Ne zaman duş alacağınız kişisel bir tercih olsa da, Dr. Freestone, yatak çarşaflarının düzenli olarak yıkanmasının önemini vurguluyor. Haftada en az bir kez çarşafların yıkanmasının ter, bakteri, ölü deri hücreleri ve yağlardan arınmanızı sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca, mantar sporları ve koku üreten mikropların büyümesini engelleyerek, sağlıklı bir uyku sağlayabileceğinizi ekliyor.

Sonuç olarak, sabah duşunun size gün boyunca daha ferah bir his verebileceği göz önüne alındığında, yatak çarşaflarınızı temiz tutmanın da sağlığınız için önemli olduğunu unutmayın.

Related Posts

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor: İşte ilk 10 işaret…

Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte 35 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken 10 önemli belirti…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Bu ikiliye kimse inanmıyor! Narla tuz lezzet patlaması yapıyor, doğal iştah açıcı

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?