Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Jüpiter, Geçmişte Bugünkünden Çok Daha Büyük Olabilir

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, diğer gezegenlerden oldukça farklı devasa boyutlarıyla öne çıkıyor. Yeni astrofiziksel modeller, bu gaz devinin aslında bugünkünden çok daha büyük bir yapıya sahip olabileceğini gösteriyor.

Jüpiter, Güneş Sistemi’nin ilk oluşan ve en yüksek kütleli gezegeni olarak, etrafındaki her şeyin oluşumunu güçlü çekim alanıyla şekillendirdi. Bilim insanları, bu dev gezegenin geçmiş dönem özelliklerini ve etkilerini anlamak için detaylı modellemeler yaptı ve şaşırtıcı bulgular elde ettiler.

California Teknoloji Enstitüsü ve Michigan Üniversitesi’nden araştırmacıların aktardığına göre, Jüpiter’in kökenlerine dair ipuçları genellikle göz ardı edilen küçük uydularında gizli olabilir. Dört büyük Galile uydusu değil, Jüpiter’e daha yakın yörüngelerde dolaşan Amalthea ve Thebe gibi küçük uydular üzerinde odaklanıyorlar.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri, Jüpiter’in oluşumundan yaklaşık 3.8 milyon yıl sonra bugünkü yarıçapından 2 ila 2.56 kat daha büyük olduğunun belirlenmesi oldu. Bu da o dönemde Jüpiter’in hacminin günümüzden yaklaşık sekiz kat daha büyük olduğunu gösteriyor. Yani, o zamanlarda Jüpiter’in içine bugünkü yaklaşık 1.300 Dünya değil, 10.000’den fazla Dünya sığabilecek kadar büyük bir gezegen olabileceği düşünülüyor.

Bunun yanı sıra, araştırmacılar Jüpiter’in o dönemdeki manyetik alanının bugünkünden yaklaşık 50 kat daha güçlü olduğunu ortaya koydu. Bu durum, gezegenin erken evresinde devasa bir manyetik kalkanla çevrelendiğini gösteriyor.

Yeni bulgular, Jüpiter’in Güneş Sistemi içindeki rolünü ve gezegen oluşum süreçlerini anlama konusunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Gelecekte yapılacak gözlemler ve modellemelerle, bu dev gezegenin evrimi hakkında daha detaylı bilgiler elde edilmesi beklenmektedir.

Related Posts

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …

Dünyanın ilk ‘kara delik bombası’ üretildi

Bilim kurgu senaryolarını andıran bir gelişme yaşandı: bilim insanları, kara delik fiziğinden ilham alan dünyanın ilk “kara delik bombası”nı laboratuvar ortamında başarıyla test etti.

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

Instagram dört gözle beklenen yeniliği sonunda getirdi!

Instagram hem içerik üreticilerinin hem de diğer kullanıcılarının pozitif karşılayacağı beklenen bir yeniligi kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Platformun uzun süredir eleştirilen fotoğraf kırpma bölümünün oranlarında değişikliğe gideceği açıklandı …