Japonya tuhaf bebek isimlerini rafa kaldırmak için kurallar getiriyor

Japonya’da Ebeveynler Artık “Kirakira” İsimler Kullanamayacak

“Kirakira” yani “parlak” ya da “ışıltılı” isimler olarak bilinen bu alışılmadık tercihler, yerel yönetimler için bürokratik karmaşaya yol açarken, bazı durumlarda çocukların arkadaşları tarafından alaya alınmasına da neden oluyordu.

Sadece resmi telaffuzlar geçerli olacak

Aile kütüğü yasasında yapılan değişiklikle birlikte, ebeveynlerin kullandığı kanji karakterlerin telaffuzlarını resmi makamlara bildirmesi zorunlu hale getirildi.

Artık yalnızca resmî olarak tanınan okunuşlara izin verilecek. Hükümet bu adımı, okullarda, hastanelerde ve diğer kamu hizmetlerinde yaşanan karışıklığı sona erdirmek için attı.

Pikachu’dan ‘Şeytan’a uzanan isim listesi

1990’lı yıllardan bu yana süren kirakira isim tartışmaları, çocuklara verilen sıra dışı adların artmasıyla gündemde kalmaya devam etti.

Pikachu (Pokémon karakteri), Naiki (Nike markası), Daiya (Elmas), Pū (Winnie the Pooh) ve Kitty (Hello Kitty) gibi isimlerin yanı sıra, Ōjisama (Prens) ve Akuma (Şeytan) gibi isimler de tepki çekti.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın eski başkanı Seiko Hashimoto’nun oğullarına, doğdukları olimpiyat şehirlerinden esinlenerek Girishia (Yunanistan) ve Torino (Torino) isimlerini vermesi de tartışma yaratan örnekler arasında yer aldı.

Bireyselliğe vurgu yapan ebeveynler tepki gösteriyor

Japon toplumunda bireylerin genellikle normlara uyma baskısı altında yaşadığına dikkat çeken bazı ebeveynler, bu tür isim tercihlerinin yaratıcı bir özgürlük alanı sunduğunu savunuyor.

Ancak yetkililer, bazı kanji karakterlerinin ilk bakışta okunamayacak kadar karmaşık olduğunu ve bu durumun dijitalleşme süreçlerini de zorlaştırdığını vurguluyor.

Yeni düzenleme kapsamında, geleneksel okunuşlardan bariz şekilde sapan isimler için ebeveynlerden yazılı açıklama istenecek. Uygun bulunmayan isimler için alternatif öneriler sunulması talep edilecek.

Yasa kapsamında izin verilen yaklaşık 3.000 kanji karakterin birçoğu çeşitli okunuşlara sahip olsa da, aşırıya kaçan isimlerin reddedileceği belirtiliyor.

Bu adım, Japonya’nın aile kütüğü sistemi olan “koseki”ye yapılan nadir müdahalelerden biri olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Gözaltına alınan gence pes dedirten soru! ‘İmamoğlu ve Çalık posterini neden astın?’

Avukat Mehmet Pehlivan’ın tutuklanmasını protesto eylemine katılan 27 yaşındaki M.G., sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde M.G.’ye, Silivri’de tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın posterini ikamet ettiği evine asma gerekçesi de soruldu.

Son dakika | İsrail İran’ı vurdu: Tahran’da patlama sesleri

ABD Başkanı Donald Trump’ın çatışmaların 12. gününde ateşkes ilanından sonra İran, İsrail’e füzeler fırlattığı belirtildi. İsrail Savunma Bakanı Katz, İran’ın ateşkesi ihlal ettiğini ileri sürerek saldırı talimatı verdi. İran ise ihlal iddialarını …

Murat Çalık boynundaki kitle nedeniyle biyopsiye alındı

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık boynundaki kitle nedeniyle biyopsiye alındı.

Zeytinlik düzenlemesi Samsun’da protesto edildi

Zeytinliklerin madencilik projelerine açılmasını öngören yasa teklifi Samsun’da protesto edildi. Tarım Orkam-Sen Samsun Şube Başkanı Erdem Avcı teklifin doğayı, tarımı ve kırsal yaşamı tehdit ettiğini belirterek, “Bu bir talan planıdır” dedi.

CHP’den, Erdoğan’ın ’10 depo’ açıklamasına tepki: ‘Depo doluyor ama mutfak boş!’

CHP’li Aşkın Genç, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Asgari ücret alan bir vatandaşımız arabasının deposunu ayda on kez doldurabiliyor” ifadelerine tepki gözterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: İran ve İsrail arasındaki müzakere masasına füzeler düştü

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi’nin nükeer müzakereler konusundaki çağrısını yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova “Bugün müzakere masasına füzeler isabet etti. Nereden geldiklerini görmemek neredeyse imkansızdı” dedi.