Japonya tuhaf bebek isimlerini rafa kaldırmak için kurallar getiriyor

Japonya’da Ebeveynler Artık “Kirakira” İsimler Kullanamayacak

“Kirakira” yani “parlak” ya da “ışıltılı” isimler olarak bilinen bu alışılmadık tercihler, yerel yönetimler için bürokratik karmaşaya yol açarken, bazı durumlarda çocukların arkadaşları tarafından alaya alınmasına da neden oluyordu.

Sadece resmi telaffuzlar geçerli olacak

Aile kütüğü yasasında yapılan değişiklikle birlikte, ebeveynlerin kullandığı kanji karakterlerin telaffuzlarını resmi makamlara bildirmesi zorunlu hale getirildi.

Artık yalnızca resmî olarak tanınan okunuşlara izin verilecek. Hükümet bu adımı, okullarda, hastanelerde ve diğer kamu hizmetlerinde yaşanan karışıklığı sona erdirmek için attı.

Pikachu’dan ‘Şeytan’a uzanan isim listesi

1990’lı yıllardan bu yana süren kirakira isim tartışmaları, çocuklara verilen sıra dışı adların artmasıyla gündemde kalmaya devam etti.

Pikachu (Pokémon karakteri), Naiki (Nike markası), Daiya (Elmas), Pū (Winnie the Pooh) ve Kitty (Hello Kitty) gibi isimlerin yanı sıra, Ōjisama (Prens) ve Akuma (Şeytan) gibi isimler de tepki çekti.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın eski başkanı Seiko Hashimoto’nun oğullarına, doğdukları olimpiyat şehirlerinden esinlenerek Girishia (Yunanistan) ve Torino (Torino) isimlerini vermesi de tartışma yaratan örnekler arasında yer aldı.

Bireyselliğe vurgu yapan ebeveynler tepki gösteriyor

Japon toplumunda bireylerin genellikle normlara uyma baskısı altında yaşadığına dikkat çeken bazı ebeveynler, bu tür isim tercihlerinin yaratıcı bir özgürlük alanı sunduğunu savunuyor.

Ancak yetkililer, bazı kanji karakterlerinin ilk bakışta okunamayacak kadar karmaşık olduğunu ve bu durumun dijitalleşme süreçlerini de zorlaştırdığını vurguluyor.

Yeni düzenleme kapsamında, geleneksel okunuşlardan bariz şekilde sapan isimler için ebeveynlerden yazılı açıklama istenecek. Uygun bulunmayan isimler için alternatif öneriler sunulması talep edilecek.

Yasa kapsamında izin verilen yaklaşık 3.000 kanji karakterin birçoğu çeşitli okunuşlara sahip olsa da, aşırıya kaçan isimlerin reddedileceği belirtiliyor.

Bu adım, Japonya’nın aile kütüğü sistemi olan “koseki”ye yapılan nadir müdahalelerden biri olarak öne çıkıyor.

Related Posts

İsrail, 14 Filistinli esiri serbest bıraktı

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nden alıkoyduğu 14 Filistinli esiri aylarca tuttuktan sonra serbest bıraktı. Esirlerin, cezaevlerinde sistematik işkence ve kasıtlı tıbbi ihmal gibi uygulamalara maruz kaldıkları kaydedildi.

Orman yangını çıkaranlar için ağırlaştırılmış müebbet önerisi

Cİzmir, Sakarya, Bilecik, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Bursa, Bolu, Antalya … 3 gündür Türkiye’nin dört bir yanında ormanlar büyük yangınlarla küle dönüyor.

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki orman yangını nedeniyle bir mahalle tahliye edildi

İzmir’deki yangınlar devam ederken Seferihisar ilçesinde Atatürk Mahallesi güvenlik amacıyla tahliye edildi.

Flash TV’nin yeni patronu olduğu iddia edilen MHP’liden açıklama geldi

Flash TV’nin Eski MHP Milletvekili Arzu Erdem tarafından satın alındığı iddia edilmişti. Konuyla ilgili Erdem’den açıklama geldi.

Flash Haber TV’nin yeni sahibi eski MHP’li vekil Arzu Erdem oldu

Eski MHP Milletvekili Arzu Erdem, Flash Haber TV’nin yeni sahibi oldu. Erdem’in satın aldığı TYT Türk, Flash Haber TV’yi satın aldı.

Trakya’da su savaşı

Bulgaristan nehri kuruttu. Türk çiftçiler kalan son suyu alabilmek için Meriç’e pompalar yerleştirdi. Yunanistan çiftçisi isyan etti. Bölgede gerginlik başladı.