Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Trump’ın Çin ve Fed Açıklamaları Piyasalarda Yansıma Buldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ve ABD Merkez Bankası (Fed) üzerine yaptığı açıklamalar, piyasalarda yankı uyandırdı. Trump’ın tarife müzakerelerine ilişkin Çin ile olan görüşmelerin sürdüğü yönünde açıklamaları, Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da iyimser bir hava yarattı.

Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin Güney Kore ile yaptığı ticaret görüşmelerini “çok başarılı” olarak nitelendirirken, iki ülkenin ticaret konusunda gelecek hafta önemli adımlar atabileceğini belirtti. Trump’ın sert tarifeler konusunda esneklik aradığını ifade eden Bessent, teknik detaylar hakkında gelecek hafta konuşacaklarını vurguladı.

Fed yetkililerinin sözleri de önemli bir gündem maddesi haline geldi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifelerin işten çıkarmalara yol açabileceğini ve işsizlikte ciddi bir artış olması durumunda faiz indirimlerinin desteklenebileceğini belirtti.

Jeopolitik gelişmeler de piyasaları etkiledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile Ukrayna krizinin çözümü üzerine görüşmelerin devam ettiğini ve uzun vadeli bir çözüm hedeflendiğini dile getirdi.

Altın ve Diğer Değerli Metallerdeki Durum

Değerli metallerde karışık bir tablo çizildi. Altın ons fiyatı, rekor seviyelerde seyrettikten sonra gerileyerek haftayı %0,1 değer kazancıyla tamamladı. Paladyum ve gümüş fiyatları ise farklı yönlere ilerledi.

Baz metallerde ise ABD-Çin ticaret geriliminin azalması beklenirken, bakır ve alüminyum gibi metallerde pozitif bir seyir izlendi. Nikelde ise küçük bir düşüş gözlendi.

Petrol ve Tarım Emtialarındaki Gelişmeler

Petrol fiyatları, OPEC üretim artırma planı ve Rusya’nın piyasaya dönüşü ile geriledi. Bir diğer önemli gündem maddesi ise tarım emtialarındaki durumdu. ABD’deki ekim gecikmeleri ve kötü hava koşulları, özellikle buğday satışlarını etkiledi.

Soya fasulyesinde iyimser beklentiler görülürken, Brezilya’daki soya ihracat tahmini bir miktar düşüş gösterse de genel talep devam etti. Tarım emtia fiyatları, iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterdi.

Genel olarak, küresel piyasalarda jeopolitik gelişmeler, ticaret savaşları ve tarım emtialarındaki durum yakından takip ediliyor ve yatırımcılar için belirleyici olmaya devam ediyor.

Related Posts

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir