Bakanlık harekete geçti: Binlerce tapu sahibi ifadeye çağrılıyor

Kayıt Dışı Gayrimenkuller İçin Hazine ve Maliye Bakanlığından Önemli Adım

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı gayrimenkullerle mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni hayata geçirdi. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçların takibini yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. Gayrimenkul alım satımı ve kiralamalarıyla elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçların takibini sağlamak amacıyla MEVA Sistemi devreye alındı.

Mekansal Veri Analiz Sistemi, GİB Teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen coğrafi bilgi sistemine dayalı bir yazılımla çalışıyor. Bu sistem sayesinde gayrimenkullerin gerçek piyasa değerleri tespit edilerek denetim süreçlerine önemli katkı sağlanıyor.

MEVA’nın defterdarlıklarda kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarları karşılaştırılarak taşınmazlardaki değer farklılıkları tespit ediliyor. Bu farklılıklar üzerine açıklama istenen kişilere, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harç miktarını cezasız bir şekilde ödeme imkanı sunuluyor.

Bu yıl gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve 9 bin 150 kişiden açıklama istendi. Bu süreçte 2 bin 475 kişi pişmanlıkla 113,9 milyon liralık tapu harcını cezasız ödedi. Uyum göstermeyen mükellefler hakkında ise vergi incelemesi başlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde kullanılmaya başlanacağını belirterek, gayrimenkul alım satım işlemlerinin doğru ve gerçek değerler üzerinden yapılmasının önemine vurgu yaptı. MEVA’nın kayıt dışılığı azaltmayı ve gönüllü uyumu artırmayı hedeflediğini açıkladı.

Related Posts

Danimarkalı uzman iddia ediyor: 10 yıllık elektrikli arabalar işe yaramaz!

Danimarkalı uzman, otomobil markalarının yedek parçalara çok fazla ücret talep ettiği konusunda uyarıyor: “Elektrikli arabalar zamanla değersiz hale gelebilir. Onarımları çok pahalı hale gelebilir,” diyor Henrik Byrnel . Brynel, onarım masraflarının …

Bakan Işıkhan: Herkesin kendini özgürce ifade edebildiği bir çalışma hayatına sahibiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bugün herkesin kendini özgürce ifade edebildiği ve kendine yer bulabildiği, daha adil, daha müreffeh bir sistemin inşası için çok sesli bir sendikal yapıya ve çalışma hayatına sahibiz” dedi.

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş kuraklığı riski

Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Özel izinle üretime başlayan Karabüklü çift, 60 kilogram ürün elde etti

Karabük’te 2 yıl önce salep orkidesi yetiştirmeye başlayan Gün çifti, bu yıl ektikleri 1500 fideden yaklaşık 60 kilogram ürün elde etti.

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi