Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer Hastalığına Yeni Bir Bakış: Prof. Dr. Konuk’tan Umut Verici Keşif

Milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanları umut verici bir adım attı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri çalışmada hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolun keşfedildiğini ve bu sürecin durdurulabildiğini duyurdu.

Hücredeki “Toksik Protein” Üretimi Durduruldu

Prof. Dr. Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yaptıkları çalışmanın detaylarını paylaştı. Çalışma sonucunda Alzheimer’a neden olan amiloid plakların oluşumunu incelediklerini belirten Prof. Dr. Konuk, hücre zarındaki proteinlerin asitlik dengesini değiştirerek zehirli protein üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Yapılan çalışma sonucunda bu süreci durdurmanın mümkün olduğu belirtildi.

Sıradaki Hedef: Doğal Tedavi Molekülleri Bulmak

Doğal yollarla bu mekanizmayı düzenleyecek tedaviler geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Konuk, “Amacımız, Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olacak bitkisel veya diğer organizmalardan elde edilecek ilaç moleküllerini bulmak. Bu sayede Alzheimer’a yakalanmadan önlenebileceğini umuyoruz.” dedi.

Genç Bilim İnsanlarına Tavsiyeler

Bu önemli keşifte sabrın ve azmin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına sabırlı olmaları ve pes etmemeleri gerektiğini vurguladı. “Bu alanda başarılı olmak için sabır ve sürekli deneme gerekiyor. Bilim insanı olmanın getirdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçemeyiz. Temel moleküler biyoloji ve genetik bilgisine sahip olanlar, laboratuvar deneyimine sahip olanlar büyük başarılar elde edebilir. Gelecekte bu alan çok önemli olacak.” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor: İşte ilk 10 işaret…

Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte 35 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken 10 önemli belirti…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!