ABD’nin dış ticaret açığı Eylül 2023’ten bu yana en düşük seviyesinde

ABD Dış Ticaret Açığı Nisanda %55,5 Azaldı

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, nisan ayında ülkenin dış ticaret açığı Eylül 2023’ten sonraki en düşük seviyeye gerileyerek %55,5 azalışla 61,6 milyar dolar oldu.

Önceki aya göre yaşanan bu düşüşle birlikte, piyasa beklentilerinin de üzerine çıkıldı. Nisan ayında dış ticaret açığının 67,6 milyar dolar olması beklenirken, gerçekleşen rakam beklentileri aştı.

ABD’nin dış ticaret açığı, mart ayında 138,3 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı. Ancak nisan ayında yaşanan düşüş, bu rekor seviyeyi geride bıraktı.

Aynı dönemde ülkenin ihracatı %3 artarak 289,4 milyar dolar oldu ve rekor bir seviyeye ulaştı. İthalat ise aynı dönemde %16,3 azalarak 351 milyar dolara geriledi.

AB ve Çin En Fazla Açık Verilen Taraf

ABD’nin nisanda en fazla mal ticareti açığı verdiği ülkeler arasında Çin ve Avrupa Birliği öne çıkıyor. Çin’e karşı 19,7 milyar dolar, AB’ye karşı ise 17,9 milyar dolarlık açık verildi.

Ayrıca, ABD’nin İrlanda ile yaşadığı ticaret açığı 9,5 milyar dolara gerileyerek dikkat çekici bir düşüş gösterdi.

Ülkenin diğer ticaret partnerleri arasında ise Vietnam, Meksika, Tayvan, Japonya, Almanya, Hindistan, Güney Kore, İtalya, Kanada, Malezya, Fransa ve İsrail bulunuyor.

ABD’nin mal ticareti fazlası verdiği ülkeler arasında ise İsviçre, Hong Kong, Hollanda, Birleşik Krallık, Güney ve Orta Amerika, Avustralya, Singapur, Brezilya, Suudi Arabistan ve Belçika yer alıyor.

Trump’ın Karşılıklı Tarife Kararı Etkili Oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditleri, şirketlerin erken ithalat yapmasına ve buna bağlı olarak dış ticaret açığının artmasına neden oldu. 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri duyuran Trump, bu adımıyla ticarette dengeleri değiştirmişti.

Washington yönetimi, 9 Nisan’da ülkelere yönelik ek tarifeleri 90 gün erteledi ancak Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe girdi. Bu durum, ticaretteki gelişmeleri etkileyen önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Related Posts

Danimarkalı uzman iddia ediyor: 10 yıllık elektrikli arabalar işe yaramaz!

Danimarkalı uzman, otomobil markalarının yedek parçalara çok fazla ücret talep ettiği konusunda uyarıyor: “Elektrikli arabalar zamanla değersiz hale gelebilir. Onarımları çok pahalı hale gelebilir,” diyor Henrik Byrnel . Brynel, onarım masraflarının …

Bakan Işıkhan: Herkesin kendini özgürce ifade edebildiği bir çalışma hayatına sahibiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bugün herkesin kendini özgürce ifade edebildiği ve kendine yer bulabildiği, daha adil, daha müreffeh bir sistemin inşası için çok sesli bir sendikal yapıya ve çalışma hayatına sahibiz” dedi.

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş kuraklığı riski

Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Özel izinle üretime başlayan Karabüklü çift, 60 kilogram ürün elde etti

Karabük’te 2 yıl önce salep orkidesi yetiştirmeye başlayan Gün çifti, bu yıl ektikleri 1500 fideden yaklaşık 60 kilogram ürün elde etti.

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi