6,2’lik depremin korkusu, altını bankalara taşıttı

İstanbul Depreminin Etkisi: Yatırım Alışkanlıkları Değişiyor

23 Nisan 2025’te İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntılar, milyonlarca vatandaş arasında büyük bir paniğe neden oldu. Bu korkunun etkisiyle yatırım alışkanlıklarında da belirgin değişiklikler yaşanmaya başladı.

Türkiye’de en popüler yatırım aracı olan altın, genellikle ‘yastık altı’ olarak bilinen fiziksel olarak saklanırken, depremin etkisiyle evlerinde altın bulunduran vatandaşlar bankalara akın etmeye başladılar.

Kiralık Kasa Talebi Artıyor

Son iki haftada bankaların müşterilerine sunduğu ziynet eşyaları ve altın gibi yatırım araçlarını korumak amacıyla kiraladığı kasalara talep rekor seviyelere ulaştı. Ayrıca altın alım-satım işlemlerinin gerçekleştiği KAD-SİS platformuna da ilgi artmış durumda.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre; olası bir büyük depremin ardından artabilecek hırsızlık vakaları vatandaşları endişelendirirken, birikimlerini güvenli bir limana aktaran vatandaşlar KAD-SİS (Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi) uygulamasına büyük ilgi gösteriyor. 2024 yılında KAD-SİS aracılığıyla bankalara aktarılan altın miktarı bir önceki yıla göre yüzde 35 artarken, bu durum halkın güvenli yatırım anlayışındaki değişimi gösteriyor.

Sistemdeki Altın Fiziki Olarak Teslim Alınıyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altınlarını güvence altına almak isteyenler için KAD-SİS sisteminin en mantıklı çözüm olduğunu belirtiyor. Evde fiziki olarak bulunan altınların güvence altına alınabilmesi için KAD-SİS sisteminin kullanılabileceğini ifade eden Memiş, altınların bu sistem aracılığıyla 24 ayara çevrilebileceğini ve banka hesaplarına aktarılabileceğini vurguluyor.

İstanbul’da faaliyet gösteren kuyumcu Halit Gözüpek, son aylarda fiziki altın konusunda büyük bir değişim yaşandığını belirtiyor. Gözüpek, müşterilerin artık altınlarını evde saklamak istemediklerini ve deprem gibi riskler nedeniyle altınlarını bankalara yatırdıklarını söylüyor. Bu durum, sadece bireysel güvenlik kaygılarını değil, aynı zamanda finansal sistemin daha sağlam temellere oturmasını da sağlıyor.

Related Posts

Ukrayna’da ne olacak

“24 saatte Ukrayna savaşını bitiririm” diyen Trump bu sözüne yaklaşmayı bile başaramadı. Bununla birlikte ABD’nin Ukrayna’ya desteği de azalırken, Rusya son dönemde saldırganlığını arttırdı. Peki savaştaki denklem hangi noktaya geldi, Ukrayna’da olası beklentiler neler?

Davutoğlu: Son terör örgütü üyesi silahını bırakmadan, “Terörsüz Türkiye” değil “Terörsüz Bölge” hedefine ulaşmadan rehavete kapılamayız

Davutoğlu: Son terör örgütü üyesi silahını bırakmadan, “Terörsüz Türkiye” değil “Terörsüz Bölge” hedefine ulaşmadan rehavete kapılamayız

LGBT düğünleri ve kadın papazlar Hristiyan mezhebini ikiye böldü

Anglikan Cemaati, kadın ruhbanlar ve LGBT bireylerin evlenmesi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca, reforma gitti. Reformun hedefi, Afrika ve Asya’daki muhafazakâr kiliselerin tepkilerini yumuşatmak ve mezhebin birliğini korumak.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne son saldırılarında 46 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Ordusunun Gazze Şeridi’ne Yaptığı Son Saldırıda 46 Filistinli Hayatını Kaybetti İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yaptığı son saldırıda 46 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda, çok sayıda kişi yaralandı…

ABD ile Endonezya’dan 34 milyar dolarlık anlaşma

Endonezya hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 32’lik ek gümrük vergisi tehdidinden kaçınmak amacıyla büyük ölçekli ithalat anlaşmalarına yöneldi. Endonezya Ekonomi Bakanı Airlangga Hartarto, ABD ile yapılan yeni enerji ve tarım ürünleri …

Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul Anlaşması kapsamında esir asker takası devam ediyor

Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da yapılan müzakerelerde varılan anlaşma doğrultusunda Rusya ile Ukrayna arasındaki esir askerlerin devam ediyor. Serbest bırakılan Ukraynalı askerler, evlerine döndü. Askerler yakınları tarafından karşılandı.