116 milyon yıllık kehribarda saklı… Bilim insanları en eski tsunami kanıtını buldu

Deniz Tabanında Bulunan 116 Milyon Yıllık Kehribarlar, Eski Tsunami Kanıtına Işık Tutuyor

Araştırmacılara göre, Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba tarafından yürütülen çalışma, Nature’ın Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Bu çalışmaya göre, deniz tabanında bulunan kehribarlar büyük olasılıkla bir veya birden fazla tsunami tarafından sürüklenmiş olabilir. Reçinenin havayla çok az temas ettiği göz önüne alındığında, bu varsayım oldukça güçlü bir şekilde desteklenmektedir.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, genellikle havayla temas ettikten yaklaşık bir hafta sonra katılaşır. Ancak araştırmacılar, inceledikleri tortullarda alışılmadık şekilde deforme olmuş kehribar örnekleri keşfettiler. Bu değişimler, reçinenin su altında şekil değiştirerek yumuşak bir halde deniz tabanına yayıldığını göstermektedir.

Bazı kehribar örnekleri, akan suyun oluşturduğu alev benzeri yapılarla şekillenirken diğerleri ise, yüzeye doğru yayılan ve hala yumuşak olan reçinenin oluşturduğu düz şeritler halinde kaydedilmiştir.

Araştırma ekibi, bu tür deformasyonların derin deniz ortamında büyük tsunamilerin etkisiyle meydana gelmiş olabileceğini belirtmektedir. Karasal ormandan açık deniz tabanına bu kadar hızlı bir taşınmanın, yalnızca dev dalgalarla mümkün olabileceği vurgulanmaktadır.

Bununla birlikte, bu hipotezi destekleyen diğer kanıtlar da bulunmaktadır. Tortullarda, çürümüş karasal bitki kalıntıları ve odun parçaları gibi malzemelere rastlanmıştır. Bu materyallerin çoğunun çürüme belirtisi göstermemesi, açık denize hızla taşındıklarını göstermektedir.

Makale, deniz tabanındaki kiltaşlarında bulunan kütüklerin, akıntı yerine sürüklenme yoluyla taşındığını gösterdiğini belirtmektedir. Bu durum da tsunami etkisinin belirtileri olarak kabul edilmektedir.

Araştırmacılar, bulgularının şimdiye kadar bilinen en eski tsunami kaydı olabileceğini düşünmektedir.

Related Posts

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …

Dünyanın ilk ‘kara delik bombası’ üretildi

Bilim kurgu senaryolarını andıran bir gelişme yaşandı: bilim insanları, kara delik fiziğinden ilham alan dünyanın ilk “kara delik bombası”nı laboratuvar ortamında başarıyla test etti.

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

Instagram dört gözle beklenen yeniliği sonunda getirdi!

Instagram hem içerik üreticilerinin hem de diğer kullanıcılarının pozitif karşılayacağı beklenen bir yeniligi kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Platformun uzun süredir eleştirilen fotoğraf kırpma bölümünün oranlarında değişikliğe gideceği açıklandı …